Boeiende avond in Praatcafé Dementie 

Logo praatcafe dementie

Een aantal geïnteresseerde medewerkers trokken donderdag 15 september samen met een aantal familieleden van bewoners naar het Praatcafé Dementie in het LDC De Maretak te Aalst. 

Het Praatcafé Dementie is een driemaandelijkse bijeenkomst voor familieleden en vrienden van mensen met dementie. Professionele hulpverleners zijn ook welkom. Woonzorgcentrum Meredal is partner in dit initiatief. 

Elke bijeenkomst staat er een ander thema rond dementie centraal. Deze keer werd het aspect ‘Nachtelijke onrust bij personen met dementie’ toegelicht door Charlotte Vermeir, consulent en dementie expert van het regionaal expertisecentrum dementie De Meander.

Bij de problematiek van dementie is voldoende slaap niet altijd vanzelfsprekend. Vanaf 65 jaar verandert het slaappatroon, de hoeveelheid aan diepe slaap neemt af waardoor een ouder persoon ‘s nachts sneller wakker wordt. Personen met dementie, die reeds gedesoriënteerd zijn in tijd en ruimte, kunnen hierdoor nachtelijk doolgedrag ontwikkelen. 

Een vast slaapritueel, een nachtlampje aanlaten om de weg terug te vinden… en begrip voor deze problematiek zijn tips om hierop in te spelen. 

Het was voor onze medewerkers een leerrijke avond, ervaringen onder familieleden werden uitgewisseld, er werd geluisterd naar vragen en twijfels…dementie werd bespreekbaar gemaakt!