Project voeding en dementie

DSC_0013

Koken voor mensen met dementie in WZC Meredal: “Om van maaltijden opnieuw genietmomenten te maken”

De keukenstaf van Woonzorgcentrum Meredal kreeg deze week versterking van twee studenten van het zevende specialisatiejaar Gemeenschapsrestauratie van VTI Aalst. “Ze hielpen bij het bereiden van een proeverij met vier bijzondere gerechten”, vertelt Cindy Coppens van Meredal.

Het project was ook voor ons een leerrijke ervaring waarvan we de opgedane kennis ook in de toekomst nog in de praktijk zullen brengen. Daarnaast kijken we alvast uit naar gelijkaardige samenwerkingen met onderwijsinstellingen zoals VTI Aalst.” Meer informatie over de brochure of de deelname aan het project in WZC Meredal.

Als departementsverantwoordelijke hoteldiensten zette zij samen met haar collega’s de schouders onder het twee jaar durende initiatief ‘Maaltijden en dementie’. “Samen met zeven andere woonzorgcentra en de studenten Gemeenschapsrestauratie van VTI Aalst stelden we een brochure samen met 32 recepten en talrijke tips om maaltijden voor dementie beter onder de aandacht te brengen.”

Die brochure met recepten en foto’s kreeg de toepasselijke naam ‘(niet)Vergeten eten’. “De focus ligt op gerechten die specifiek zijn aangepast voor personen met dementie en helpt om van maaltijden – met fingerfood, aangepaste consistenties, vergeten gerechten en gerechten die de algehele voedingstoestand van de bewoners kunnen verbeteren – opnieuw genietmomenten te maken.”

Als proevertje maakte het team van WZC Meredal samen met twee studenten wafeltjes met kabeljauw en broccoli, madeleintjes met witloof en ham, kroketjes van rode kool en witte pens en pompoencake met geitenkaas en spek. “En al deze gerechten werden enthousiast gesmaakt door onze bewoners.”